piatok 12. februára 2016

Politické požiadavky homosexuálov verzus sloboda svedomia cukrárov 0:1

Alebo ako politická korektnosť zaviedla na Slovensku cenzúru. Skutočnú cenzúru.

V roku 2014 sa v írskom Belfaste začal príbeh rodiny McArthurovcov prevádzkujúcich rodinnú pekáreň, vďaka ktorému sa táto nie príliš extrovertná rodina a ich pekáreň Ashers Baking Company stali svetoznámymi. No nie tak, ako si mnohí drobní živnostníci želajú.


Ashers Baking Co 1, BAKERS SHOPS, 19 Royal Avenue, Belfast

O zápornú reklamu sa postarali homosexuálni provokatéri.
V máji 2014 LGBT-aktivista Gareth Lee sa rozhodol osláviť Medzinárodný deň boja proti homofóbii netradičným spôsobom - cielenou provokáciou s právnymi dôsledkami. V zmieňovanom obchode s pekárenskými výrobkami si objednal tortu s nápisom "Podpora homosexuálnych manželstiev". Pán Lee si objednal za 36.50 £ produkt s nápisom a obrázkom "Sesame Street charaktery Bert a Ernie a logom nátlakovej organizácie "Queerspace". Queerspace je - podľa vlastnej definície - dobrovoľnícka organizácia koordinujúca aktivity a akcie komunity LGBT s cieľom vlastného zviditeľnenia. Ako inak - pôsobí rovnako v Belfaste. 

Pekáreň objednávku prijala, no po konzultácii s riaditeľom firmy Danielom táto od objednávky odstúpila a zákazníkovi peniaze vrátila. Ako dôvod firma uviedla, že objednávku nemôže prijať pre výhradu vo svedomí - z náboženských dôvodov. Pán Lee následne podal na cukráreň a pekáreň Ashers Baking Company žalobu s finančným krytím Komisie pre rodovú rovnosť.

V marci 2015 sa koná súdne pojednávanie.
V máji toho istého roku - 2015 - sudca vynesie rozsudok a firma je povinná zaplatiť odškodné v prepočte 690 eur plus náklady právneho konania. Denník Pravda o prípade napísal 19.05.2015, citujem:
Lee dal prípad na súd, kde tvrdil, že sa cítil byť ponížený.  Majiteľ naopak vyhlásil, že cukráreň je jeho súkromným vlastníctvom a že upečie tortu každému, ale nie s nápisom, ktorý odporuje Biblii.
Súd: Majiteľ nemôže takto prejavovať vierovyznanie
Sudkyňa Isobel Brownlieová však argumenty cukrárne odmietla s tým, že ide o podnik a nie o náboženskú skupinu. Preto majiteľ, aj keď má právo na slobodu vierovyznania, nemôže ho takýmto spôsobom preukazovať. Ak by dala za pravdu majiteľovi, znamenalo by to podľa nej, že náboženské presvedčenie by mohlo diktovať podobu zákonov.

Nadšený povyk ľavice treba vnímať v kontexte s nedávno konajúcim sa referendom o rodine, ktoré napriek miliónovej účasti hlasujúcich bolo zmarené masívnou antikampaňou aj nezmyselne vysokou požiadavkou účasti hlasujúcich v referende. Za mediálnu manipuláciu a cenzúru v predreferendovej kampani dostala šéfredaktorka denníka Pravda Nora Slišková  ocenenie Humanista roka 2015  od spolku bývalých komunistov, eštébákov a sympatizantov marxistických ideológií potláčajúcich ľudské práva - združenia svetských humanistov - o.z.Prometheus. (tu a tu)

Mienkotvorné média kultúry smrti oslavovali víťazstvo práva nad zdravým rozumom. Už vtedy sa však vynárali logické špekulácie, či na základe toho rozsudku bude musieť cukráreň zákazníkovi vyhotoviť tortu s akýmkoľvek nápisom. Napríklad či bude musieť neonacistovi upiecť tortu s hákovým krížom alebo gej-pekár homofóbovi s hanlivým nápisom na adresu homosexuálov. Ako by reagovali stúpenci ľudských práv, ak by moslim chcel tortu od židovského pekára s napisom "holokaust bol detail v dejinách" alebo moslimská pekáreň by musela upiecť tortu s karikatúrou Mohameda? Ľudská fantázia dokáže vytvoriť bezpočet hanobiacich textov len preto, aby vyskúšala mantinely práva.
Vráťme sa však k príbehu rodiny McArthurovcov. Sudca odsúdil firmu na zaplatenie odškodného homosexuálnemu provokatérovi a zaplatenie súdnych trov. V zdôvodnení uviedol, že pekáreň sa odmietnutím objednávky Garetha Lee dopustila diskriminácie na základe sexuálnej orientácie a politického presvedčenia. V októbri roku 2015 Daniel McArthur oznámil svoje rozhodnutie sa odvolať a vo februári sa konalo ďaľšie súdne odvolacie pojednávanie.



Jedným zo svetoznámych LGBT aktivistov podporujúcich právne konanie voči pekárni Ashers Baking Company bol aj Peter Tatchell. Tento sympatický šesťdesiatnik pochádza z Austrálie a toho času žije v Británii. V týždni pred odvolacím súdnym pojednávaním s rodinou McArthur však zmenil názor a vyslovil ľútosť nad dôsledkami celého prípadu. Peter Tatchell považuje celú provokáciu za dobre mierenú ranu do homofóbie, no prípad zašiel právne priďaleko. Priamo vyhlasuje: Zmenil som názor!
Peter Tatchell spočiatku podporoval tvrdenia Garetha Lee a prejavoval nadšenie nad verdiktom súdu. No s odstupom času zaujal k veci opačné stanovisko motivované obranou slobody prejavu. V pondelkovom vydani Guardien Peter Tatchell uviedol, že mu rovnako ako obrana práv homosexuálov leží na srdci aj sloboda svedomia, presvedčenia a vierovyznania. Súd podľa neho neprávom odsúdil pekára... LGBT aktivista verí, že pekáreň konala na základe práva na náboženskú slobodu a nie z politického fanatizmu, ako uviedlo rozhodnutie súdu. Podľa Tatchella tak došlo k znepokojujúcemu precedensu. Severoírske zákony by podľa neho nikdy nemali nútiť ľudí podporovať politické myšlienky, s ktorými nesúhlasia. Ide podľa neho o porušenie slobody, ak sú ľudia nútení konať podľa takých politických myšlienok.



Náročky som si prešiel naše slávne "slobodné" médiá, či o prípade zmeny postoja svetoznámeho bojovníka za ľudské práva, nielen za nadpráva homosexuálov, priniesli nejakú zmienku. Nenašiel som ani správičku, ani zmienku. Niet v žiadnom ani čiarky. Ani v denníku N nieto ani toho povestného mäkkého "ň". Načo sú nám médiá, ktoré manipulujú a zavádzajú? Na čo je nám Inštitút ľudských práv prehliadajúci porušovanie ľudských práv, ktorého hlavným poslaním je vyberať od občanov peniaze z daní na nimi dotovaný pokec na internete? Jediným médiom, ktoré zachraňuje česť slovenskému spravodajstvu, sa tak stalo Rádio Lumen. O kauze a zmene postoja mienkotvorného LGBT aktivistu Petra Tatchella informovalo už 04.02.2016.


Nakoniec ako zaujímavosť uvediem príklad dôsledkov štvavých kampaní v médiách. Na Google profile firmy je 52 recenzií. Všetky sú recenziami kladnými. Až na pár fanatických homosexuálov snažiacich sa firmu zdiskreditovať pre svetonázorové postoje majiteľov.


Peter Tatchell sa na svojom blogu venuje širokému spektru dodržiavania ľudských práv a tak som predpokladal, že nájdem aj jeho vlastný text k prípadu pekárne rodiny McArhur. Veru som ho našiel:
http://www.petertatchell.net/lgbt_rights/homophobia/ive-changed-my-mind-on-gay-cake-row-here-s-why.htm


Ďaľšie zdroje:
http://www.belfasttelegraph.co.uk/news/northern-ireland/ashers-gay-cake-court-case-couple-say-they-have-done-nothing-wrong-34412588.html
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3427354/Tatchell-backs-bakers-gay-cake-appeal-Campaigner-says-changed-mind-firm-broke-anti-discrimination-laws-wants-defend-freedom-religion.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Tatchell

2 komentáre: